Klasyczne czekoladowe lody, które zrobisz własną pracą

Domowe lody czekoladowe, perfekcyjny deser na niedzielę. Podaję je z lekko ubitą kremówką… Z czekoladowymi lodami jeszcze bardziej! Domowe lody są najlepsze. Można przyrządzić takie jakie jedynie dusza zapragnie. Tradycyjne lody ale i mało ważące sorbety, puszyste parfait i dietetyczne lody jogurtowe. Jemy lody przez całe 356 dni w roku. Latem to doskonały orzeźwiający deser. Zimą pyszny z gorącą kawą, naleśnikami czy goframi. Deser dla całej rodziny.

 

 

Składniki:

ok. 600 ml

60 g masła

250 ml mleka

2 duże jajka

200 g gorzkiej czekolady

125 ml kremówki + 125 ml do podania

70 g cukru

1/2 łyżeczki waniliowej pasty albo ekstraktu

szczypta soli

2 łyżki liofilizowanych malin

 

Zagotuj połowę mleka z masłem. Z drugą połową mleka roztrzep jajka i wlej do gorącego mleka energicznie mieszając. Doprowadź mieszankę do wrzenia niemniej jednak nie gotuj, bo będzie jajecznica.  Wlej mieszankę do blendera i dodaj pokrojoną czekoladę. Miksuj poprzez chwilę, a następnie wsyp cukier i wanilię i miksuj jeszcze przez 30 sekund. Na koniec wlej śmietankę i miksuj kolejne 30 sekund. Przelej lody do miseczki, przykryj folią i wstaw do zamrażalki na 6 godzin. Mieszaj lody co godzinę, żeby się równo zamroziły. Można uszyć maszynki do lodów. Napełnij miseczki lekko zamrożonymi lodami. Ubij śmietankę i udekoruj nią deser. Całość posyp liofilizowanymi malinami.

 

Leave a Reply